Marktplaats: durf jij in het donker nog de deur open te doen?

Fluffy sweater

Weggooien terwijl je er een ander misschien super blij mee maakt is gewoon zonde. Daar hebben we Marktplaats voor. Dit kan alleen wel risico’s met zich mee brengen.

Nu we verhuisd zijn, komen we een hoop spullen tegen die in ons nieuwe huis niet meer passen of die we niet meer zullen gebruiken. Zonde om alles weg te gooien terwijl we er wellicht andere blij mee kunnen maken. En tevens draagt het bij aan een goede karma… 😉

Nu ik actief bezig ben met marktplaatsen (er komt geen rode autocorrect streep onder dus volgens mij is dit tegenwoordig een werkwoord) komen er geregeld onbekende mensjes aan mijn deur. Ik zet er ook veel dingen gratis op dus dat gaat als een speer. Zo had ik laatst een enthousiast vrouwtje aan de deur die een Nespresso lepeltje kwam ophalen. Dat was de enige die zij nog miste in haar verzameling. Naderhand kreeg ik een super dankbaar en vriendelijk berichtje dat ze er zo blij mee was. Heerlijk! Tevens een mevrouw voor een horloge. Ze had een schattig doosje Celebrations mee om haar dankbaarheid te tonen. Toch zonde om spullen weg te gooien omdat dat makkelijk is terwijl andere mensen er weer zo blij en dankbaar voor zijn?!

Geduld

In ons nieuwe huis hebben we de oude keuken ook voor gratis af te halen op Marktplaats geknald. Mensen blij maken en zelf niet naar de stort te hoeven rijden. Win win situatie. Een vriendelijk klinkende mevrouw uit Rotterdam reageerde hierop en zou de keuken de volgende dag om 10.00 ’s ochtends door haar klusjesman op laten halen. De klusjesman had gesmst dat hij om 12.00 zou komen. Om 12.00 ’s middags was er nog niemand waarop we maar even gebeld hadden. Geen gehoor dus ik stuurde grappend de vraag of hij soms op de fiets kwam. Daar kregen we een sms op terug met: “ik ben op snel weg bant kaput”. Nadat een vriendinnetje en ik stiekem even om dit bericht gegiecheld hadden gingen we rustig verder met klussen in huis.

Wij dames kunnen natuurlijk kneiterhard werken dus toen we op een rustig moment op de klok keken zagen we dat het al nabij zessen was. Ik had er maar weer een SMS uitgegooid met de vraag of ze nog wel kwamen. De beste man zou er met 10 minuten zijn maar was er om 19.00 nog niet. We grapte rustig verder over dat hij wellicht lopend zou komen en schetste beelden van een klusjesman lopend met aanhangwagen over de snelweg vanaf Rotterdam. Omstreeks 19.30 waren ze daar dan eindelijk. Af en toe even contact gehad met de vriendelijk klinkende mevrouw of ze al enig idee zou hebben hoe laat haar klusjesman bij ons zou arriveren.

marktplaats afb

De vrouw sprak uiteindelijk uit dat ze het niet meer weet en dat ze het maar raar vindt dat hij er nog niet is omdat ze de kosten zouden delen. Ik heb de mevrouw toen maar even vriendelijk verteld dat de keuken gratis af te halen is en dat daaraan dus geen kosten zijn verbonden. Sneu toch?

De andere kant van de medaille

Na deze situatie wat naar mijn idee ruikt aan alle kanten schoot mij een verhaal te binnen van een kennisje van mij. Super stoer wijf, alles voor elkaar. Leuke baan, eigen huisje, onafhankelijk. Zij verkocht een hele poos terug ook een keer iets via Marktplaats waarbij zij vervolgens in de deuropening van haar eigen huis op een hele nare manier is benaderd door 2 mannen.
Uiteraard is het een extreme situatie en leven we, thank God, nog niet in een maatschappij waarbij dit soort situaties normaal zijn maar het zet me soms wel aan het denken. Ik vind niet dat de “stel dat” gedachte je leven moet beïnvloeden maar er een keer extra over nadenken kan geen kwaad. Is het het waard om een lepeltje gratis af te laten halen met het risico dat je in een bovenstaande situatie komt? NEE, zeker niet. Maar ik probeer nog steeds zo veel mogelijk van het goede van de mens uit te gaan. Mensen blij maken met zoiets kleins is toch heerlijk? Het zijn de kleine dingen die het doen.

We gaan door

Dingen via marktplaats weggeven of verkopen blijf ik daarom lekker doen. Als mijn onderbuik gevoel, voor zover je daar vanuit kan gaan, niet goed is zorg ik dat ik in ieder geval niet alleen thuis ben als mensen iets af komen halen. Het leven bestaat nou eenmaal uit keuzes maken en risico’s nemen.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar jullie ervaringen en gedachtegang.. Verkoop jij wel eens iets via Marktplaats? Sta je tijdens het verkopen stil bij je eigen veiligheid? Doe jij de deur nog open in het donker? Shit load aan vragen; voel je vrij en laat het weten in de reacties..

Bedankt voor het lezen en een fijne dag

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.