Maak je eigen overheerlijke donuts!

Versierde donuts!

Op deze winterse soms wat sombere dagen is het fijn om wat te doen te hebben. Zo heb ik  van de week mijn eigen donuts gemaakt. Best een karwei omdat het beslag moet rijzen dus je bent er best wel eventjes mee bezig. Des te geschikter is het om dit te doen tijdens de winterse dagen. Alleen, samen met een vriendin of met je mini. Benieuwd hoe? Lees dan verder..

De ingrediënten voor de donuts

Vanuit de volgende ingrediënten haalde ik zo’n 16 donuts, best veel!

 • Volle melk (240 ml)
 • Gist (5 gram)
 • Kristalsuiker (3 eetlepels)
 • Tarwebloem (400 gram)
 • Zout (1 theelepel)
 • Eieren (2 stuks)
 • Roomboter (40 gram)
 • Poedersuiker (1oo gram)
 • Olijfolie/zonnebloemolie (om in te vetten)

  Ingrediënten voor donuts
  De ingrediënten kan je natuurlijk in elke supermarkt halen.

Als je geen frituurpan heb, heb je 1 liter zonnebloem olie nodig om te kunnen frituren. Tevens een temperatuurmeter om te kunnen checken hoe heet de olie is die in de pan zit.

Daarnaast kan je zelf nog kiezen om je donuts te versieren. De topping kan je zelf bedenken. Glazuur, hagelslag, smarties, chocopasta enzovoorts.

Benodigdheden

 • Maatbeker
 • Beslagkom
 • Kommetje
 • Keukenweegschaal (tenzij je een goede gokker bent)
 • Theelepel
 • Eetlepel
 • Vershoudfolie
 • Theedoek
 • Steelpannetje
 • Aardappelschil mesje
 • Deegroller (een egaal drinkflesje kan ook)
 • Een groot glas o.i.d. (met een diameter van rond de 9cm)
  Ik heb hierbij gekozen voor een glas waarbij ik mijn latte macchiato normaliter uit drink.
 • Een voorwerp (met een diameter van rond de 3cm)
  Ik heb hierbij gekozen voor een dop van het fristi pak wat ik nog in de koelkast had staan.
 • Frituurpan (of een grote pan met temperatuurmeter)

Hoppa, aan de slag!

 1. Verwarm 100 ml volle melk in een pannetje tot dat deze lauwwarm. Doe vervolgens de melk, 5 gram gist en 1 eetlepel suiker bij elkaar in een kommetje en laat dit 4 minuten staan.
 2. Meng ondertussen 2 eetlepels suiker, 400 gram tarwebloem, 1 theelepel zout en 2 eieren (LET OP: alleen het eigeel wordt gebruikt) in een ruime (beslag)kom.
 3. Smelt 40 gram roomboter in een pannetje (of magnetron). Zo kan je het straks makkelijker kneden.
 4. Voeg vervolgens het gistmengsel dat je 4 minuten hebt laten staan toe in de ruime (beslag)kom en voeg hier nog 140ml volle melk aan toe en de 40 gram roomboter die je zojuist hebt gesmolten tot een geheel en kneed alles door elkaar.
  TIP: Doe wat bloem aan je handen. Het deeg is echt mega mega plakkerig. 

  Beslag
  Het beslag plakt echt mega erg aan je handen, wauw!
 5. Kneed het deeg zo’n 5 minuten tot een soepel deeg op een met bloem bestoven werkblad. Maak er hierna een bol van.
 6. Maak de beslagkom schoon en vet deze in met een beetje olijf- of zonnebloemolie. Leg hier vervolgens het deeg in wat je zojuist tot een bol hebt gekneed.
 7. Dek de kom af met een vochtige theedoek. Dit kan door je handen onder de kraan te doen en de theedoek te bevochtigen met het vocht van je handen. Ik heb voor een makkelijkere manier gekozen, namelijk gewoon een plantenspuit. Laat het deeg 1,5 uur rijzen op een warme plaats tot dat het in volume verdubbeld is.

  Plantenspuit, kom met het donut deeg en een theedoek.
  De theedoek bevochtigd met de plantenspuit en hiermee de kom afgedekt.
 8. Haal het deeg uit de kom en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot één grote lap van zo’n 1 centimeter dik.
 9. Steek er met het glas (of iets anders wat je hebt gekozen) met een diameter van 9cm rondjes uit tot het deeg op is.
 10. Rol het deeg opnieuw uit tot een lap van 1 centimeter dik en haal er opnieuw rondjes uit tot het deeg op is. Ga zo door 🙂

  Donut deeg met rond glas.
  Ik koos voor een groot glas waar ik normaliter mijn latte macchiato in drink.
 11. Maak vervolgens met het voorwerp dat je hebt gekozen met een diameter van 3 centimeter rondjes uit de rondjes. Snap je? Kleine openingen in het midden van de rondjes.
 12. Leg de donuts op een ingevette bakplaat. Mocht dit niet passen, vet dan een groot bord o.i.d. in. Dek de donuts af met vershoudfolie en laat ze nog 30 minuten rijzen.

  Reizende donuts
  De donuts zijn afgedekt met ingevette vershoudfolie en zijn klaar om nog 30 minuten te rijzen.
 13. Terwijl de donuts nog 30 minuten aan het rijzen zijn kan je er alvast voor kiezen om de frituurpan op te warmen tot 180 graden. Frituur de donuts per 3 in ongeveer 2 minuten goudbruin. Wel tussendoor keren dus iedere kant een minuutje. Dit omdat de donuts blijven drijven.
  Mocht je frituren in een pan, verhit dan de zonnebloem olie en check de temperatuur met de losse temperatuurmeter. Verder werkt het hetzelfde.
 14. Schep de donuts uit de pan en laat ze even uitlekken in keukenpapier. Bestrooi daarna de warme donuts aan beide kanten met poedersuiker.

Offffff versier ze zelf met een topping naar keuze. Verwarm wat boter in een pannetje, dip de donut er in en je kunt er opplakken wat je wil. Smarties, hagels, vlokken, discodip.. noem het maar op. Of natuurlijk besmeren met glazuur of gesmolten chocolade. Yummmm!

Bewaartip

Je kunt het deeg een dag van te voren al maken. Maak van het deeg een bal, wikkel in vershoudfolie en bewaar het in de koelkast. Wel 30 minuten voordat je het deeg wil gaan gebruiken uit de koelkast halen!
Dit recept heb ik o.a. opgedaan uit de AH app. Mocht je er niet uitkomen bij mijn stappen, klik dan hier om naar het recept van de AH te gaan. Ik heb er zelf alleen 1 eetlepel extra suiker aan toegevoegd. Zelf heb ik ze gemaakt met 2 eetlepels suiker maar ik vond dit echt te weinig.

Smullen maar!!!

Donuts gesuikerd met poedersuiker en kaneelsuiker.
Donuts gesuikerd met poedersuiker en kaneelsuiker.
Versierde donuts!
Versierde donuts!

 

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.