Haat aan sporten, hoe nu verder?

Let's go running! Sporten geblazen.

Van topsporter naar sporthater.. het is echt mogelijk! In mijn jeugd ben ik altijd sportief geweest. Ik heb verschillende sporten gedaan en moest op een gegeven moment een keuze maken tussen 2 omdat ik voor beide gevraagd werd voor het wedstrijdteam. Ik ben van 9 uur sporten in de week naar ruim 20 uur sporten in de week gegaan. Ik heb mogen uitkomen voor mijn vaderland, nationale en internationale toernooien mogen meedoen waardoor ik ook een hoop landen heb gezien waar je anders niet zo snel komt.

Maar waar hoogtepunten zijn, zijn ook dieptepunten. Met een dieptepunt ben ik mijn sportieve carrière geëindigd. Ik raakte heftig geblesseerd aan een schijt gewricht dat je knie heet. Lelijke littekens en 2 operaties verder bleek dat ik toch niet meer de sport kon beoefenen die ik zo lief had.

In mijn operatie outfit!
In mijn operatie outfit!

Revalideren geblazen

Na een lange revalidatie bij de fysio en me uitsloven in de sportschool om mijn knie weer normaal te kunnen laten functioneren ben ik sponsor geworden van de sportschool. Wel betalen, niet gebruiken. Een soort kijken kijken niet kopen, maar dan andersom.

Afgetrapte sportschoenen Nike
Zie je, hier waren mijn schoenen redelijk afgetrapt.

Bikini body

In een wereld waarbij het hebben van een sportief lijf zeeeeer wordt gewaardeerd en waarbij heel internet vol staat met prachtige vrouwen met sportieve, slanke, strakke en gezonde lijven ontkom je er bijna niet meer aan om bezig te zijn met je lijf. Ik ben gezegend met een redelijk postuur ondanks dat ik eet als een kerel, wellicht ook omdat ik van mijn 9e tot mijn 21e fanatiek met sport bezig was, maar ik begin wel degelijk verschil te merken tussen het topsportlijf en het sporthaatlijf. Ik eet nog steeds wat ik wil eten en dat is voornamelijk heel veel suiker en weinig gezonds. Een keer of 5 per maand thuisbezorgd en daarnaast gaat de frituurpan ook regelmatig aan. Af en toe denk ik er wel eens om. Dan eet ik de mini varianten in plaats van de normale formaten. Op die manier probeer ik ook steeds mijn bikini body te creëren maar het kan zijn dat dit niet de juiste manier is.

Dieet met mini's
Dieeten met mini’s.. muhaha!

Bah, sportschool!

Naar mijn idee heb ik alles al geprobeerd om in de sportschool mijn nieuwe uitdaging te vinden. Groepslessen, individuele programma’s met persoonlijke doelstellingen. Allemaal tevergeefs. Die gehele sportschool demotiveert me al als ik er aan denk. Niet helemaal waar. Ik haalde wel plezier uit de body pump lessen. Daar deed ik dan zo fanatiek aan mee (met de lichtste gewichten) en werd ik er alsnog uitgesport door de gemiddelde 40+’er terwijl ik de dagen erna krom liep van de spierpijn en knie pijn. Met als resultaat dat ik voorlopig weer ff klaar was met dat gesport. Dikke knie en rust nemen.

Ingemaakt door een super sportieve 40+’er

Rustig opbouwen is de sleutel geloof ik. Maar ey, van een topsporter naar een lazy ass mofo sporter valt niet mee. Het is bij mij of 100% inzetten of niks. Je zou toch denken dat ik in mijn sportcarrière wel geleerd heb dat nuanceren en rust nemen ook vooruitgang kan betekenen. Maar het zit gewoon niet in mijn aard om rustig aan te doen terwijl er naast me een prachtige 40+’er die waarschijnlijk al 1 of meerdere mooie ettertjes op de wereld heeft gezet, de lessen beter volhoudt dan ik. Iets met je verwachtingspatroon aanpassen en vanaf 0 beginnen geloof ik. 😉

De ene smoes na de andere om maar niet te gaan sporten

Kortom, de weg van topsporter naar hobby sporter valt me vies tegen. Inmiddels doe ik al 2 jaar letterlijk niks. Op een blauwe maandag heb ik geprobeerd om hard te gaan lopen maar tevergeefs. Hoewel het wel een doel van me is om ooit zonder problemen 5km te kunnen rennen. Er is één ding wat ik geprobeerd heb en waar ik wel echt plezier uit haalde en dat was float fit! Eigenlijk moet ik dit gaan oppakken om in ieder geval weer een beetje met plezier in de sportsferen te komen maar wegens mijn onregelmatige diensten is dit amper te combineren. Of is dit een smoes? Serieus, ik denk dat ik een smoezenboek zou kunnen schrijven over het niet hoeven sporten.

Revalideren in mijn sportpakkie!
Revalideren in mijn sportpakkie!

Weerstand

Als je naar het psychologische aspect kijkt gebeurt er volgens mij heel veel in mijn hoofd. De reden waarom ik zo’n sporthater ben geworden is denk ik omdat ik tijdens het sporten geïrriteerd en gefrustreerd raak omdat ik in mijn optiek bezig ben zonder doel. Het plezier is weg en ik kan zonder dat het mijn eigen keuze is niet meer doen wat ik graag wilde. Voorheen sportte ik met het doel de Olympische spelen te halen. Ik vind het verdomd lastig om mijn doel aan te passen. Ik denk ook omdat ik nooit alles uit mijn sportcarrière heb kunnen halen wegens het abrupte stoppen. Ik vind het lastig om weer ergens te gaan beginnen. Want met welk doel zou ik in vredesnaam aan een paar gewichten gaan hangen? Ja, om fit en gezond te blijven. Niet geheel onbelangrijk eigenlijk. Oke oke, vooruit!

Het roer om

Een van mijn “goals” is een sport vinden waar ik gemotiveerd voor ben. De weg hiernaartoe is hobbelig maar ik blijf hopen. Echter kan je natuurlijk niet blijven hopen en niets ondernemen. Daarom zet ik nu zwart op wit en online dat ik in actie ga komen. Misschien een extra stok achter de deur.

Sportieve buik
In mijn betere jaren… maar laten we weer doelen stellen!

Ik ga werken aan mijn “goal” om 5km te kunnen hardlopen. Ik heb een renschema gekregen via run4you en dit ga ik inplannen in mijn agenda. As we speak staat het in mijn agenda en start ik aankomende maandag. Eind november ga ik op vakantie dus ik heb alweer in mijn hoofd dat ik het starten beter nog even kan uitstellen omdat het tijdens de vakantie toch zal verzaken. Maar nee, aan dit stemmetje geef ik geen gehoord. Aankomende maandag, 6 november, start ik met hardlopen!

Hardloop broek en schoenen sporten geblazen
Hardlopen maaaaar!

Float fit

Als ik terug kom van vakantie en ik heb me aan mijn hardloopschema gehouden mag ik mezelf belonen door hetgeen wat ik echt leuk vindt, float fit, te gaan doen. Duur grapje, maar wel leuk! Volgens mij ook prima voor mijn knietje.

Dat hardlopen ga ik voorlopig alleen doen om mijn “goal” om 5km te kunnen rennen te gaan behalen. Ik bouw heeeeeeel rustig op wat ik erg lastig vind. Maar dit moet in verband met mijn knie. Ik heb in ieder geval een doel en in de tijd dat ik hiermee bezig ga, hoop ik iets van een sport te vinden waar ik echt plezier uit kan halen en wat niet geheel doelloos voelt. Paaldansen lijkt me ook wel echt tof om een keer te proberen.

Hebben jullie tips? Hoe combineren jullie het sporten met je werk, gezin en huishouden? I like to know..

 

Dikke knuffel en een sportieve groet

(haha grapje, zover ben ik nog niet!).

2 Comments

 1. Leuk stukje!

  Helaas herken ik het.. heb ook lang moeten revalideren (en nog steeds) van een knie operatie en ben daarbij ook een groot deel van het plezier om te sporten verloren.

  Leuk dat je toch weer doelen voor jezelf opstelt, misschien dat je zo je plezier weer een beetje kan terugkrijgen!

  X Maud

  1. Hoi Maud,

   Bedankt! Ja, je moet weer ergens beginnen he.. Dat revalideren heeft me inderdaad niet veel goeds gedaan wat betreft mijn sport motivatie. Heel veel sterkte met je revalidatie. Ik hoop dat je knie weer enigszins de oude kan worden. Keep your head up!

   Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.