Keuzestress: zo wordt het makkelijker

Keuzestress

Keuzestress: zo wordt het makkelijker

Keuzestress, krankjorum word ik er van. Al die keuzes.. Zelf ben ik een mega twijfelaar en overweeg ik altijd alle opties. Soms een keer of 6. Best vermoeiend. Van de wat zweverige mensen onder ons (no offense) krijg ik vaak de vraag of mijn sterrenbeeld weegschaal is. Typische eigenschappen van een weegschaal zijn namelijk besluiteloosheid en veranderlijkheid. Well hello, thats me! Echter ben ik een leeuw dus die theorie gaat niet op beste mensen.

Vanaf het moment dat ’s ochtends je ogen open gaan starten de keuzes. Ga je eerst snoozen of ga je er uit? Ga je eerst richting het toilet of eerst richting de kledingkast? Wel make-up of geen make-up? Trek je een blouse of een trui aan? Ga zo maar door! Gelukkig gaan die keuzes ’s ochtends bij mij redelijk op de automatische piloot. Behalve het uitzoeken van de kleding. Dan kan soms nog wel een dingetje zijn.

De moeilijkheden komen later op de ochtend pas aan de orde en gaan de gehele dag door. Zal ik dit wel of niet benoemen in de vergadering? Wat gaan we eten vanavond? Blijven we thuis of gaan we de deur uit? Ik denk dat de moeilijkheid hem zit in het maken van keuzes vanuit je hart en het maken van keuzes met je verstand. Mijn verstand weet bijvoorbeeld dat ik beter op tijd naar bed kan gaan vanavond en mijn hart zegt dat het super mega gezellig zal zijn om even de deur uit te gaan. En daar zit ik dan, op de wip!

De lastige keuzes

Bovengenoemde situaties zijn natuurlijk geen kwesties van leven of dood. Ik weet ook zeker dat er mensen zijn die het lezen en het vervolgens weg zullen klikken omdat ze zich er totaal niet in herkennen. Lucky you! En hoe zit dat dan bij de lastigere keuzes? Ben je daar ook zo’n kei in?

Stel je staat bijvoorbeeld op het punt om een huis te kopen of wil je eigenlijk het ouderlijk huis verlaten en iets gaan huren, wil je een carrière switch maken, voor jezelf beginnen, een reis maken.. Keuzestress! Veel twintigers en dertigers lopen tegen deze keuzes aan. Wij zijn opgegroeid in deze meerkeuzemaatschappij met ongekend veel keuzes en mogelijkheden. We leven met het idee dat je zelf je leven kunt maken en kneden en je eigen pad kan uitstippelen. Maar juist al deze mogelijkheden en die vrijheid om te kunnen kiezen wat je wil maakt het lastig en boezemt sommige mensen angst in. Wat nou als de keuze verkeerd uitpakt? Ik blijf dan maar malen en wikken en wegen. Soms zolang dat de keuzes alweer komen te vervallen omdat de houdbaarheidsdatum er op zit.

Film actie kruidvat verlopen
Plannen en daarbij het maken van keuzes is beide niet mijn ding. Daarom ben ik een ideale klant voor dit soort acties. Wel kopen, niet gebruiken met als resultaat dat het inmiddels is verlopen. ZUCHT!

Binnen een paar minuten meer duidelijkheid

Volg de volgende stappen en je krijgt meer duidelijkheid en inzicht in je keuze. Vaak doordat je de keuzes tot in de details ontleed en overweegt wordt het lastiger. Daarom gaan we even terug naar de basis zodat je een keuze maakt die eigenlijk het beste voelt. Enkel de hoofdlijnen zullen worden overwogen. Pak een pen en een aantal A4’tjes zoveel als dat je keuzes hebt.

En…. actie!

 • Schrijf op de A4’tjes de keuzes
 • Schrijf bij elke keuze de voor- en nadelen (dit klinkt cliché maar doe het nou maar, niet geschoten is altijd mis!)
 • Omcirkel bij elke keuze het belangrijkste voor- en nadeel het liefst met een andere kleur pen (maximaal dus één, ja dat is ook weer kiezen)
 • Omcirkel nu van beide voordelen het grootste voordeel FLINK zodat deze opvalt
 • Omcirkel nu van beide nadelen het grootste nadeel FLINK zodat deze opvalt

En voilà. De keuze ligt nu eigenlijk al voor je. De keuze waarbij je het grootste voordeel flink hebt omcirkeld is de keuze waar je eigenlijk voor zou willen gaan omdat deze keuze je het meeste brengt. Soms kan het zijn dat de keuze met het grootste voordeel ook de keuze is met het grootste nadeel. Dan alsnog is dit de keuze waar je eigenlijk voor wil gaan. Echter is dit ook beangstigend omdat deze keuze je niet alleen het meeste brengt maar tegelijkertijd ook het meest zeer kan doen.

Focus je vooral op het voordeel. Mensen die hun keuzes niet laten leiden door angst zullen groeien. Het is doodeng om die stap te zetten, dat begrijp ik. Alleen nogmaals, laat je keuzes niet leiden door angst. Bedenk hoe de keuze tot uiting komt als alles loopt zoals je gaat en hou dat vast!

Daar komt de twijfelaar weer..

Ik als twijfelaar wil eigenlijk alweer gelijk een voetnoot maken door aan te geven dat het goed is om ook de nadelen goed te overwegen en te overdenken. Fijn he? Nu ben je weer terug bij af. Maar goed, dan kan je weer terugpakken naar keuzes maken met je hart en niet met je verstand. Keuzes maken met je hart zullen altijd neigen naar bovenstaande en dat is hetgeen waar het grootste voordeel in zit. Succes!

Nog wat losse tips om de keuzestress te verminderen

 • Luister naar de echte eerlijke mensen in je omgeving
 • Slaap er nog eens een nachtje over
 • Hak de knoop door!
 • Keuzes zijn zelden definitief
 • Wees blij met je keuze

Nieuwsgierig

Heb jij wel eens in een lastig pakket gezeten wat betreft het maken van keuzes? En hoe ben je hier vervolgens uit gekomen? Laat een berichtje achter.. Wie weet kunnen we elkaar zo een beetje helpen!

I like to know..

Liefs!

4 Comments

  1. Haha geen keuze maken is inderdaad ook een keuze. Soms is dit goed, soms mis ik hierdoor mooie ervaringen. Stom he, dat getwijfel! Bedankt voor je reactie. Fijn dat er meer mensen zulke twijfelaars zijn 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.